PAÜ'den Fizyoterapist ve Hekimlere Büyük Hizmet
Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye layık görülen 'ERASMUS+ Mesleki Eğitim İşbirliği Ortaklıkları (VET-KA220)' kapsamında Pamukkale Üniversitesi'nin yürütücü kurum olduğu 'Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Elektrik Stimülasyonu için Klinik Anahtar (Clinical Key for Electrical Stimulation in Physiotherapy and Rehabilitation) / CK4Stim' projesi başarıyla tamamlandı.
Proje ekibinde Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, proje yürütücüsü PAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz, PAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Cetişli ve PAÜ Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzum Işıtan’ın yer aldığı CK4Stim projesinin dört dilde hazırlanan kılavuz kitabının yanı sıra ters-yüz (hibrit) eğitim için de kullanılabilecek olan eğitim materyallerine (sunum, video sunum) “https://ck4stim.eu/” proje web sayfasında ücretsiz olarak ulaşılabilmektedir.
Dört farklı dilde ücretsiz ve her an ulaşabilecek olan eğitim materyalleri, hayat boyu öğrenime önem veren ve mesleki/kişisel gelişimlerine devam etmek isteyen fizyoterapistlerin ve hekimlerin kullanımına sunuldu.
Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz ve proje araştırmacılarından Prof. Dr. Fatih Cetişli, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a projeye sunduğu katkılarından dolayı Türkçe ve İngilizce kılavuz kitapları ve plaket sunarak teşekkürlerini arz ettiler.
Rektör Kutluhan: “Böyle bir projeyi Avrupa Birliği’nin ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklemesi Romanya, Litvanya ve ülkemizdeki diğer üniversiteler tarafından kabul edilip yapılması Pamukkale Üniversitesi olarak bizleri çok mutlu etti”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan proje ile ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Pamukkale Üniversitesi koordinatörlüğünde ERASMUS+ Mesleki Eğitimde İşbirliği Programı Ortaklıkları (KA220) kapsamında ‘Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Elektrik Stimülasyonu için Klinik Anahtar (CK4Stim)’ başlıklı proje gerçekleştirilmiştir. Erasmus+ projesi kapsamındaki mesleki eğitim ve öğretimdeki işbirliği ortaklıkları, Avrupa çapında mesleki eğitim ve öğretimin kalitesini, uygunluğunu ve çekiciliğini artırmada etkilidir.
Bu iş birliği projesi; Türkiye, Romanya ve Litvanya’daki fizyoterapi ve rehabilitasyonla ilgili üniversiteleri, araştırmacıları ve dernekleri bir araya getirmiş ve bilgi, uzmanlık ve en iyi uygulamaların alışverişini teşvik etmiştir. Böyle bir projeyi Avrupa Birliği’nin ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklemesi Romanya, Litvanya ve ülkemizdeki diğer üniversiteler tarafından kabul edilip yapılması Pamukkale Üniversitesi olarak bizleri çok mutlu etmiştir. CK4Stim projesi, profesyonel hayatta çok önemli olan yaşam boyu öğrenmeyi temel almaktadır.
Yaşam boyu öğrenme, fizyoterapistlerin güncel kalmasını ve elektrik stimülasyondaki yeni gelişmelere ve değişikliklere uyum sağlayabilmesini sağlayacaktır. Kılavuz kitap, görsel ve video sunumlarından oluşan ücretsiz ve açık erişimli eğitim materyalleri, profesyonel yaşamda ve yaşam boyu öğrenmede önemli bir rol oynamaktadır.
Bu erişilebilirlik, fizyoterapistlerin, fizyoterapi ve rehabilitasyonda elektrik stimülasyon yaklaşımları ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek için, finansal durumları veya coğrafi konumları ne olursa olsun, yüksek kaliteli eğitim kaynaklarına erişebilmelerini sağlayacaktır. ‘Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Elektrik Stimülasyonu için Klinik Anahtar (CK4Stim)’ projesinin proje sonuçlarının dünya çapındaki fizyoterapistlerin yaşam boyu mesleki gelişimini desteklemesini dilerim.”
Prof. Dr. Çetişli Korkmaz: “Yalnızca klinik becerileri geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda elektrik stimülasyonu alanında liderlik rolleri, öğretim pozisyonları ve araştırma fırsatları için fırsatlar sağlayabileceğine inanıyoruz”
Proje yürütücüsü olan Prof. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz yaptığı konuşmada şunları şöyledi: “Projemizin otuz aylık sürecinde tüm ortaklarımız ile birçok ulus ötesi ve ulusal toplantılar, çalıştaylar, seminerler ve kongre gibi birçok çoğaltıcı etkinlikler düzenledik. CK4Stim projesinin kapanışını ise, Pamukkale Üniversitemiz tarafından 17 Ağustos ve 22 Ağustos tarihlerinde yüz yüze ve çevrimiçi olarak yapılan çalıştaylar ve seminerler ile gerçekleştirdik.
CK4Stim’in açık erişimli çevrimiçi eğitim materyalleri yaşam boyu öğrenme felsefesi ile mesleki gelişimlerine önem veren fizyoterapistleri, hasta odaklı fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını geliştirirken mesleki özerkliklerini kullanarak elektrik stimülasyonu uygulamaya teşvik edecektir. CK4Stim’in yalnızca klinik becerileri geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda elektrik stimülasyonu alanında liderlik rolleri, öğretim pozisyonları ve araştırma fırsatları için fırsatlar sağlayabileceğine inanıyoruz.
Proje yürütücüsü olarak, Rektörüm Prof. Dr. Sayın Ahmet Kutluhan’a, Prof. Dr. Fatih Cetişli’ye, Doç. Dr. Arzum Işıtan’a ve Doç. Dr. Furkan Bilek’e; Romanya’dan Prof. Ligia Rusu’ya, Yrd. Doç. Dr. Eva Ilie’ye ve Yrd. Doç. Dr. Mihai Rusu’ya; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Esra Doğru Hüzmeli’ye ve Doç. Dr. Yasemin Karaaslan’a; Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Duray’a; Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeliha Özlem Yürük’e; Litvanya’dan Doç. Dr. Vaida Aleknavıčıūtė-Ablonskė’ye ve Uzm. Fzt. Dovydas Gedrimas’a; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uzm. Fzt. Fatma Nur Alçın’a ve Uzm. Fzt. Betül Söylemez’e takdire şayan çabaları ve çalışkanlıkları, dostlukları ve misafirperverlikleri, değerli zamanlarını, tecrübelerini ve bilgilerini paylaştıkları için sonsuz teşekkürlerimi sunarım. İlişkili ortaklarımız olan Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin, Romanya Fizyoterapistler Birliği’nin, Litvanya Fizyoterapi Derneği’nin ve Estonya Fizyoterapistler Derneği’nin üyelerine ve liderlerine de çok minnettarım.”