PAMUKKALE BELEDİYESİ PERSONELİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ
T.C. Pamukkale Belediyesi personeli Cihan Acer kök hücre bağışçısı olarak tüm Türkiye'ye örnek oldu. Pamukkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde görevli Cihan Acer'in 1 yıl önce verdiği kan, ilik nakli bekleyen hastaya umut oldu.
Türk Kızılayı’nın tüm kan bağışı kampanyalarına her zaman destek veren T.C. Pamukkale Belediyesi ve çalışanları, ilik nakli bekleyen hastaya umut oldu. Geçtiğimiz yıl belediye çalışanlarının mesai saatleri içinde kan bağışında bulunabilmesi için belediye binasına gelen kan bağışı tırında kan veren Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli Cihan Acer, aynı zamanda gönüllü kök hücre bağışçısı olmayı da kabul etti. İlik Nakli bağış sistemine kayıt yapılan Acer’in dokuları ilik nakli bekleyen bir hasta ile uyum sağladı. Eşleşme sonrası bir kez daha kontrol yapılması için kan veren Cihan Acer’in sonuçlarının olumlu çıkması halinde önümüzdeki günlerde ilik nakli gerçekleşecek.
“Herkesi Kök Hücre Bağışçısı olmaya davet ediyorum”
Yıllardır yaşama sağlıklı bir şekilde devam edebilmek için ilik nakli bekleyen bir hastaya umut olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Pamukkale Belediyesi personeli Cihan Acer, herkesi kök hücre bağışçısı olmaya davet etti. Acer, “Rutin olarak kan bağışında bulunan birisiyim. Yine bu bağışların birisinde ‘Kök hücre bağışçısı olmak ister misiniz?’ diye sordular. Olabilir dedim
. Belediyemize kadar gelen kan bağışı tırında verdiğim kandan sonra, doku uyumu bulunduğu haberini tam 1 yıl sonra aldım. Prosedürü anlattılar. Kan bağışından farklı bir şey olmadığı, kök hücre bağışının önemi anlatıldı. Zor durumda olan hastalar varmış. Ben de kök hücre bağışçısı olmayı kabul ettim. Gerçekten kök hücre bağışçısı olmak, kan vermek kadar kolay. Herkese de kök hücre bağışçıyı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.
T.C. Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur da, “Ülkemizde ilik nakli bekleyen çok hastamız var. O nedenle kök hücre bağışçısı olmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak, destek vermek çok önemli. Pamukkale Belediyesi olarak bu bilinçle, Kızılay’ın kan bağışı ve kök hücre bağışçısı kampanyalarına her zaman destek olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Çalışma arkadaşımızın kök hücre bağışçısı olmasıyla birlikte, bir hastaya umut olduğu haberi bizleri mutlu etti” dedi.
“Hastaların tek yaşama şansı Kök Hücre Nakli oluyor”
Türk Kızılay Güney Ege Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Birimi Gönüllü Bağışçı Kazanım Personeli Çağlar Göncü, sahada gönüllü bağışçılardan kök hücre bağışı aldıklarını ve eşleşme olduğunda bağışçılarla iletişime geçerek gerekli prosedürleri yürüttüklerini ifade etti.
Kamu kurum ve kuruşlardan, okullara kadar birçok yere gidip kan bağışı kampanyaları düzenleyerek, kök hücre bağışçısı aradıklarını belirten Göncü, “Kök Hücre Bağışı günümüzde az bilindiği için maalesef biraz geri planda kalmakta. Şunu bilmek gerekir ki, artık günümüzde kök hücre nakli kan bağışından farklı değil. 18-35 yaş arası, kronik bir rahatsızlığı olmayan herkes kök hücre bağışçısı olabilir.
Bunu da 3 küçük tüp numune vererek yapabilirler. Verdikleri numune ile bu nakle muhtaç hale gelmiş bir hastayla eşleşme ile bir hastaya umut olabilirler. Maalesef, hastaların tek yaşama şansı kök hücre nakli oluyor ve kendi yakınlarında olmayan uyumu biz donörlerden olmasını bekliyoruz. İşimiz orada çok zorlaşıyor. O yüzden her insan eğer sağlık şartları el veriyorsa ömrünün bir noktasında bu numuneyi lütfen versin. Kızılay’ın kan aldığı tüm birimlerde bu numune verilebilir. Sağlık şartları uyan herkesi kök hücre bağışçısı olarak, yaşam savaşı veren hastalara umut olmaya davet ediyoruz. Bağışçı olmak isteyen herkes, daha detaylı bilgiye ulaşmak için kanver.org adresi ziyaret edebilir ya da Kızılay’ın kan bağış alanlarında sağlık personellerinden bilgi alabilirler” diye konuştu.