İŞÇİ BULMAK FABRİKA KURMAKTAN ZOR HALE GELDİ

TAKİP ET

Ülkemizde resmi rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 10 seviyesinde seyrederken, işsizler iş bulamamaktan, işverenler ise çalışacak eleman bulamamaktan yakınıyor. Aydın, Muğla ve Denizli'de 10 binden fazla nitelikli işçi aranırken Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, sosyal yarımların insanları tembelleştirdiğini, işçi bulmanın fabrika kurmaktan zor hale geldiğini söyledi.

Aydın'da bazı işletmeler belediyeler tarafından işletilen reklam panolarını kiralayıp eleman ilanları yayınlarken, ilanlarda çalışmak isteyen kişilere sunacakları özel imkanları da duyurmaya başladı. İşsizlikten dert yananların bu yakınmalarının gerçeği yansıtmadığını ileri süren işverenler, işsizlerin iş beğenmemesinden şikayet etti.

 

İŞÇİ BULMAK FABRİKA KURMAKTAN ZOR HALE GELDİ

 

Aydın'da ilan veren bir işyeri yetkilisi çalışacak kişi bulmanın fabrika açmaktan daha zor hale geldiğini belirterek çalışmak isteyene her türlü imkanı sunmalarına karşın çalışacak kişi bulmamaktan dert yandı. Nazilli Belediye Meydanı'ndaki bir reklam panosuna “Çalışma arkadaşları arıyoruz” başlığı ile verilen duyuruda, “Çalışanlara; yemek hizmeti veriyoruz.

 

Kadın çalışanların 2,5-6 yaş aralığındaki çocuklarına ücretsiz bakım hizmeti veriyoruz. Çalışan personele evlilik yıldönümü, doğum günü gibi özel günlerde altın hediye ediyoruz. Her çalışana doğum günlerinde özel izin veriyoruz. Her ay çalışanların alışveriş kartlarına bakiye yüklemesi yapıyoruz” denildi.

 

"SOSYAL YARDIMLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

 

Türkiye'de bir yandan istihdam sorunu konuşulurken diğer yandan çalışacak kişi bulamamanın her geçen gün arttığına dikkat çeken Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, tembelliğin bir hastalık gibi yayıldığını söyledi.

 

Tembelliğin temel nedeninin dağıtılan sosyal yardımlar olduğunu öne süren Maraş, “Bugün hiç çalışmadan devletten ya da çeşitli kurum ve kuruluşlardan sosyal yardım adı altında yardım alanlar çalışmak istemiyor. Bu da tembelliğe neden oluyor.

 

Gerçekleri dile getirenler zaman zaman sert eleştirilere maruz kalabiliyor, ancak doğruları söylemek önemlidir. Günümüzde, üzerinde mal varlığı görünmeyen ancak devlet veya çeşitli kurum ve kuruluşlardan yardım alan kişilerin sayısı arttı. Bu durum, ciddi bir tembellik kültürünü teşvik ediyor ve ülke ekonomisine zarar veriyor. T

 

abii ki, gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara destek olunmalıdır, ancak çalışabilecek durumda olanlara sağlanan yardımlar, hem bu insanların motivasyonunu azaltıyor hem de ekonomiye zarar veriyor. Bu konuyu daha anlayışlı bir dille tartışmak ve çözüm yolları bulmak önemlidir" dedi.

"SADECE EFELER'DE 2 BİN KİŞİYE İHTİYAÇ VAR"

Ülkede nitelikli eleman bulunmadığı gibi işi öğrenecek kişi de bulunmadığını ifade eden Maraş, özellikle son yıllarda erkek çalışan bulmanın daha da zorlaştığını söyledi. Aydın İş Kurumu verilerine göre Aydın'da çalışanların yüzde 52'sinin kadınlardan yüzde 48'inin de erkeklerden oluştuğunu belirten Maraş,  "ASTİM OSB olarak çevre temizliği ve yol kenarlarındaki otları biçmesi için yılın 12 ayı kadrolu çalışacak 7 kişiye ihtiyacımız var.

 

Gelen bir gün çalışıp ya sıcağı ya da soğuğu bahane edip işi bırakıp gidiyor. Zaman zaman da günlük sigortasız çalışmak isteyenlerle karşılaşıyoruz. Bunun sebebini sorduğumuzda 'Sosyal yardım alıyorum, sigorta girişi olursa yardım kesilir' mazeretini duyuyoruz.

 

Bana göre memleketin geleceği için tüm sosyal yardımlar gözden geçirilmeli" diyerek sosyal yardımların gelecek için ciddi sıkıntı oluşturmasından endişe duyduklarını kaydetti.

 

fabrika işçi eleman çalışan zor