İDRAR RENGİNİZ İÇİLEN SU MİKTARINI ORTAYA ÇIKARABİLİR
İnsan vücudunun %60'ı sudan oluşuyor. İçerdiği mineraller, biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesinde ve sistemlerin uyumlu çalışmasında rol alıyor.
Vücut sıvılarının yani kan, mide salgısı, tükürük, idrar, eklem sıvısı ve beyin omurilik sıvısının büyük kısmını su oluşturuyor. İnsan vücudu için çok önemli faydaları olan su olmazsa kişi sadece 3-4 gün hayatta kalabiliyor. Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç olarak gösteriliyor.
Çünkü kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi vücut sıvılarının üretimi, atıkların atılması, suda eriyen besinlerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, vücut ısının düzenlenmesi su ile mümkün oluyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Onur Taşcı, 22 Mart Dünya Su Günü’nde suyun faydaları ile ilgili bilgi verdi.
Su hücreleri besliyor
Suyun en önemli görevlerinden biri toksinlerin vücuttan uzaklaştırıp, hücrelerin beslenmesine yardımcı olmaktır. Kan basıncı ve vücut ısınının düzenlenmesini sağlamaktadır. Ağız, üst solunum yolları ve akciğerin nemlenmesine yardımcı olarak solunuma destek olmaktadır. Su besinlerin sindirilmesine yardımcı olur, kabızlığı önler ve bağırsakların çalışmasında, böbreklerin çalışmasında etkilidir ve taş oluşumunu önlemektedir. Su yeterli içildiği sürece ödem atılmasına yardımcı olmaktadır.
Yeterli su içmek cilt sağlığını koruyor
Günde 2-3 litre arası su içmek sadece vücuda iyi gelmekle kalmamakta aynı zamanda cilt sağlığının korunmasında da etkin rol oynamaktadır. Saçlarda dökülme ve kepeklenmeyi azaltırken, kilo vermek isteyenlerde yağ yakımına yardımcı olarak metabolizmayı hızlandırabilmektedir.
Eklem sıvısında bulunan su ile eklem kayganlığı artar, ağrılar azalır. Beyin fonksiyonları su ile düzenlenir, unutkanlık ve strese iyi gelmektedir. Reflü, gastrit veya ağız kokusu olan kişilerin şikayetlerinin azalmasında suyun payı büyüktür.
İdrar rengi içilen su miktarını ortaya çıkarıyor
İklim, fiziksel aktivite ve ek hastalıklar ile birlikte herkesin günlük 2-3 litre arasında su tüketimi tavsiye edilmektedir. Bazı hastalıklarda; grip, ishal, idrar yolu enfeksiyonnda, gebelikte veya emzirme döneminde su tüketiminde artış önerilmektedir. Özellikle idrar renginin koyu olması yeterli su içilmediğinin göstergesi olabilmektedir.
Normal idrarın rengi sarının her tonudur. İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret etmektedir. Koyu sarı idrar ile karşılaşan kişilerin su tüketimini artırması önerilmektedir.
Kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği gibi durumlarda doktorun önereceği şekilde su tüketimi önerilmektedir. Aşırı su içme isteği ve susuzluk hissi, şeker hastalığı, hormonal bozukluklar veya böbrek hastalıklarını işaret edebilmektedir. Bu gibi şikayetlerde bir uzmana başvurmak önerilmektedir. Suyun aşırı tüketilmesi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir.
Normal koşullardan fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenebilmektedir. Bu nedenle yeterli kadar su içmek sağlığımız için önemlidir.