DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE VAAT POLEMİĞİ

TAKİP ET

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı toplantısında emeklilere ve doğum yapanlara verilecek destek görüşüldü. AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Değirmenci, yardımların tüm emeklilere verilmesi gerektiğini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ise verilecek yardımların asıl amacının sosyal dengeyi sağlamak olduğunu vurguladı.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı birinci oturumu, Bülent Nuri Çavuşoğlu başkanlığında yapıldı. Gündem maddeleri arasında emeklilere ve yeni doğum yapanlara yardım konusu görüşüldü. AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Değirmenci, gündem maddesi üzerine yaptığı konuşmada; “Biz emeklilere nakdi yardım verilmesini destekliyoruz.

 

Ancak nakdi yardımın 5 bin TL olarak sınırlandırıldığını görüyoruz. Oysa ki zat-ı alilerinizin seçim vaatlerinde ‘Emekli ikramiyesinin iki katı kadar vereceğim’ diye bir sözünüz vardı. Biz, AK Parti Grubu olarak o sözlerin yerine gelmesini bekliyorduk, haklı olarak Denizlili vatandaşlarımız da bekliyor” dedi.

 

“BU HÜKÜMLERİ DOĞRU BULMUYORUZ”

 

Emeklilere verilecek yardım konusunda yapılan sınırlamalara dikkat çeken Değirmenci; “Komisyon kararında bahsedildiği gibi en fazla aylık geliri 10 bin TL olan kişilere verileceği, ailede sadece 1 kişinin geliri olması gerektiği, evde çalışan bir kişinin olmaması gerektiği, kendisi ya da eşinin vergi mükellefi olmaması gerektiği, evinin olmaması gerektiği, tapu kaydının olmaması gerektiği, kendisi ya da eşi üzerine 5 yaş ve daha küçük bir araç bulunmaması gerektiği, banka mevduatında en fazla 100 bin TL olması ve 60 yaşından gün alması gerektiği gibi bir takım daraltıcı hükümler olmuş. Biz, bu hükümleri eşitlik ve hakkaniyet konusunda doğru bulmuyoruz.

 

Seçim döneminde sizin vermiş olduğunuz sözlerin yerine gelmesi, Denizli kamuoyunun beklentileri doğal karşılanır. Denizli’de yaşayan emekli vatandaşlarımızın da emekli ikramiyesini iki katına çıkaracağız diye sözünüz olduğu için bu sözün de yerine gelmesi gerektiğini düşündüğümüz için biz, komisyon kararına ‘Muhalefet Şerhi’ koydurduk.

 

Bir diğer konu da komisyon, bir kereye mahsus 5 bin TL maddi yardım yapılması kararı kabul edilmiş. Biz, normal emekli ikramiyelerinin her yıl bundan faydalanması gerektiğini talep ettiğimiz gerekçeleriyle komisyon kararını kabul etmediğimizi, kabul etmezken emekli ikramiyeleri verilmesi şeklinde değil, genişletilmesi gerektiği şeklinde açıkça yazdık” diye konuştu.

 

EMEKLİLERE VERİLECEK İKRAMİYEYİ DARALTAN HÜKÜMLER BURADA DA GEÇERLİ

 

Başkan Çavuşoğlu’nun seçim döneminde vermiş olduğu yeni doğum yapanlara çeyrek altın sözünü hatırlatan Değirmenci; “Öte yandan geçtiğimiz dönemde zat-ı alilerinizin doğum yapanlara çeyrek altın sözünüz vardı. Fakat, bugün itibariyle komisyona 4 bin TL olarak yansımış. Rakamın çeyrek altın edip etmediğini kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

 

Yine emeklilere verilecek ikramiyeyi daraltan hükümlerin aynısı burada da geçerli. Biz burada da yeni doğum yapmış her aileye maddi yardımın yapılması gerektiğini düşündüğümüz için şerh koyduk. AK Parti Grubu olarak komisyon raporunun oylanmadan önce bütün emeklilere verilmesi ve bütün doğum yapan ailelere verilmesi şeklinde önergemizin oylanmasını AK Parti Grup Başkan Vekili olarak talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

 

“DARLAŞTIRDIĞIMIZ ALAN, İNSANLARIN BİRBİRİNDEN AYRIŞTIĞI ALANLAR”

Değirmenci’nin sözleri üzerine konuşan Başkan Çavuşoğlu; “Bizim de sizin temennilerinize katıldığımızı bilmenizi istiyorum. Keşke bu bize kadar kalmasaydı da bunu daha önce başarmış olsaydınız. Halkımız da bu anlamda takdir ve teveccühü sizlerden yana kullansaydı daha keyifli olurdu. ‘Yaktınız, yandırdınız’ diye bir seçim müziği yapmıştık.

 

Bir bütçe teslim aldık, aldığımız bütçeyi gördük ki gerçekten yakılıp yandırılan bütçeye sahip düzen içerisindeyiz. Bizim gönlümüzden geçiyordu ki tüm Denizli halkımıza en iyi refah seviyesine ulaştırabilecek şekilde yardım yapalım. Denizli’de yaklaşık 250 bin emeklinin olduğunu düşündüğümüzde yaklaşık 5 bin lira yardım yapılması lazım. Ben de bir emekliyim

 

. Benim emekliliğim de bunun dışında kalması gerekiyor. Bizim buradaki amacımız sosyal yardım, bir dengedir. Bu anlamda yapacağımız bu yardımın öncelikli olarak ihtiyaç sahiplerine, bütün Denizli’ye sahip olmasını isteriz ama amacımız ihtiyaç sahiplerine bu anlamda bir katkı koymak. Bu katkı noktasında da özellikle belirlemiş olduğumuz darlaştırdığımız alanda toplumda insanların en çok birbirinden ayrıştığı alanlar. Biz, seçim vaatlerimizin içerisinde özellikle emekli yardımları konusunda zaten tek maaşlı, evin kira olması asli şartımızdı.

 

Onun ötesinde almış olduğumuz şartlar da bütçemizin getirmiş olduğu son durum olarak gelen tabloda görüyoruz. Muhalefet şerhinizde zaten bunları belirtmişsiniz. Bu anlamda bütçemiz doğrultusunda Denizli’deki insanların ne kadar çoğuna ulaşılabiliriz kontrolünü yaptık” diye konuştu.

 

“YARDIMLARIN ASLİ AMACI SOSYAL DENGEYİ SAĞLAMAK”

 

Doğum yapanlara çeyrek altın verilmesi konusunda da konuşan Başkan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Altınla ilgili de sordum, ‘4 bin lira civarında’ dediler. Daha fazlaysa bir oylamayla artırabiliriz. Takdire sunulacak bir tarafı yok. Altın o paraymış, düşerse ne yaparız onu da bilmiyorum. Gönlümüzden her doğum yapan kardeşimize de bu anlamda bir yardım yapalım diye geçiyor.

 

Sonuçta bu yardımların asli amacı sosyal dengeyi sağlamak, insanlar arasındaki ayrışmayı bir nebze olsun azaltabilmek. O anlamda da en azından bir başlangıç yaptık. Umarım bundan sonraki bütçelerimizle hep beraber güzel şeylere imza atarız. Sabah, gördüğümüz tablo dışında bambaşka bir tabloyla uyanırız, daha çok yardım ederiz.” Oylamaya sunulan gündem maddesi, oy çokluğuyla kabul edildi.

 

vaat polemiği Bülent Nuri Çavuşoğlu Ali Değirmenci